Gratis levering binnen 72 uur met betaling bij levering!

Moet ik een omkasting in mijn schoorsteen plaatsen als ik mijn ketel vervang?

Geplaatst door Paul promo op

Moet ik een omkasting in mijn schoorsteen plaatsen als ik mijn ketel vervang?

Moet ik een omkasting in de schoorsteen plaatsen als ik mijn ketel vervang?

Voering (ook wel omhulsel of voering genoemd) bestaat uit het inbrengen van een buis in het rookkanaal om de prestaties te verbeteren en het beter te beschermen tegen residuen. Ongeacht het type ketel is de behuizing ontegensprekelijk belangrijk .

Waar wordt de schoorsteenvoering voor gebruikt?

Zoals we in het begin al zeiden, bestaat de behuizing uit het plaatsen van een buis in het rookkanaal van een schoorsteen om de werking ervan te verbeteren en om deze beter te beschermen, vooral tijdens mechanisch vegen.

Concreet zal de te installeren buis het hele kanaal bedekken, van de rookafvoer tot aan de verwarmingsinrichting, om de dichtheid ervan te verzekeren.

Bovendien beschermt deze de leiding tegen het risico van corrosie of bistres.

Dat gezegd hebbende, het bekleden van het rookkanaal voorkomt niet dat u uw schoorsteen minimaal één keer per jaar moet laten vegen , want hoewel dit u beschermt tegen bijvoorbeeld teerophoping, zal het roet altijd aanwezig zijn.

Dankzij deze installatie zal het veegwerk echter worden vergemakkelijkt omdat er minder residu op de muur achterblijft.

Hoe wordt buizen gemaakt?

U moet eerst weten dat er verschillende soorten slangen zijn. Zo vindt u roestvrijstalen buizen, stijve buizen en flexibele buizen op de markt.

De eerste 2 geven uitstekende resultaten op het gebied van veiligheid, maar ook opbrengsten, hoewel de kosten relatief hoog blijven.

Wat betreft flexibele slangen, het belangrijkste voordeel is de prijs (minder duur dan de vorige) en het installatiegemak.

In alle gevallen gebeurt de installatie van deze buizen vanaf de onderkant van de leiding naar boven, behalve de flexibele buis die ook vanaf het dak kan worden geïnstalleerd (aanbevolen).

Aan de andere kant, voordat u begint met de installatie , moet u uw kanaal vegen en, indien nodig, mechanisch strippen om een ​​volledig schoon kanaal te hebben .

Heeft u een oude schouw die u wilt renoveren? Maak dus van de gelegenheid gebruik om uw rookkanaal te bekleden.

VRAAG GRATIS OFFERTE AAN

Het rookkanaal bekleden, voor wie?

Allereerst moet bekend zijn dat er bepaalde gevallen zijn waarvoor het doorvoeren van de leiding verplicht is. Dus als u een gesloten haard , een inbouwhaard of een kachel heeft, is de rookgasafvoer verplicht .

Heeft u daarentegen een open haard, dan is de omkasting niet verplicht, maar juist aan te raden.

Meer in het algemeen is omkasting ook verplicht voor nieuwe installaties.

Het is erg belangrijk om de verschillende soorten bestaande kanalen te kennen om dit onderwerp onder de knie te krijgen.

Wat zijn de verschillende soorten bestaande rookkanalen?

Er zijn twee soorten rookkanalen: het gemetselde rookkanaal of het metalen rookkanaal .

De gemetselde leiding kan worden gemaakt van terracotta, pozzolaanbeton of keramiek, terwijl de metalen leiding is gemaakt van staal of roestvrij staal.

  • Het gemetselde rookkanaal

Gemetselde kanalen zijn niet geschikt voor condensaat: het cement van deze kanalen is niet bestand tegen de zuurgraad van het water in de dampen en de oude kanalen zijn niet perfect afgedicht.

Het metalen rookkanaal

Stalen metalen leiding zal ook niet werken. Aan de andere kant is het roestvrijstalen metalen kanaal volledig bestand tegen condensaat van HPE-ketels, zodat het kan worden gebruikt om dampen af ​​​​te voeren. Deze roestvrijstalen leiding kan stijf of flexibel zijn. Laten we ook overgaan tot een classificatie voor een betere beheersing van het onderwerp.

Kanaalclassificatie

De rookkanalen worden gekenmerkt door hun gebruik: temperatuur, druk, weerstand tegen condensaat, weerstand tegen corrosie, weerstand tegen schoorsteenbrand en veiligheidsafstand. Bij vervanging van een toestel door een condensatieketel is het de condensatieweerstand van het rookkanaal die ons interesseert: klasse D of klasse W.

De letter D staat voor de kanalen die geen natte rookgassen van HPE-ketels kunnen opvangen (droge omstandigheden) en W geeft de kanalen aan die geschikt zijn voor het opvangen van condensaat (natte omstandigheden). Deze elementen worden doorgaans aangegeven op een typeplaatje dat zich aan de voet van het kanaal bevindt. Als er geen plaat is, wordt aanbevolen om er rekening mee te houden dat de leiding van klasse D is om elk risico te vermijden.

Het is daarom belangrijk dat een vakman de staat, kenmerken en compatibiliteit van dit rookkanaal controleert.

VRAAG GRATIS OFFERTE AAN

← Vorige post Volgende bericht →